Anne Rice se întoarce la horror

Am fost tare mâhnit când am aflat, în urmă cu ani buni (cred că era 1999), că Anne Rice doreşte să renunţe la genul care a consacrat-o, horror-ul, şi să se dedice propovăduirii cuvântului biblic. Ba mai mult, că se dezice de Lestat şi Louise şi toată liota de personaje pe care le îndrăgeam – vampiri, vrăjitoare etc. – întrucât a avut ea o revelaţie: Iisus este mare şi Calea lui este singura Cale adevărată.

Cam pe-atunci am şi reunţat să-i mai citesc cărţile. Inclusiv cele din trecut, horror, la care nu ajunsesem încă. Asta fiindcă m-am simţit trădat, fiindcă, oricât de mult îmi spuneam că trebuie să disociez opera de autorul ei, nu puteam rupe în gând poveştile vampirilor de cea care le dăduse viaţă, identificându-se cu imaginea lor până-ntr-acolo încât, cu ocazia unui Mardi Gras, a ieşit pe stradă, în New Orleans-ul ei de reşedinţă, închisă într-un sicriu, făcând pe vampiriţa.

Nu mi-a păsat, aşadar, de seria ei cu viaţa lui Iisus şi nici de cealaltă serie, cu cântecele serafimilor. N-avea decât să şi le scrie şi să se pocăiască prin asta.

Dar, vedeţi voi, nicio minune – oricât de divină ar fi ea – nu ţine mult. În 2010, Anne Rice a ajuns la concluzia, evidentă!, că religia organizată, în general, e-un bullshit şi că Creştinismul, în particular, e-o chestie profund imorală. Şi a anunţat-o public, stârnind mare vâlvă.

De-atunci s-a reîntors şi atenţia mea spre persoana ei. Şi de-atunci am ştiut că totul nu este încă pierdut, că Mama Vampirilor încă ne mai poate oferi surprize.

Am avut dreptate!

Pe 14 februarie, Anne Rice urmează să publice un nou roman horror. THE WOLF GIFT e-o poveste cu vârcolaci şi se anunţă a fi un Rice at the top of her game.

Well, I really can’t wait. Welcome back, Mrs. Rice!


Un comentariu

  1. Asa mai merge. In ultima vreme a aparut un numar exorbitant de romane cu vampiri, care se presupune ca ar fi horror. Calitatea scrierii nici nu se compara cu pretul destul de mare.
    Sper sa gasim si in ‘The Wolf Gift’ personaje la fel de complexe ca Rowan Mayfair sau ca multele personaje din ‘Cronicile Vampirilor’.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s