Lansare „Perseidele” la Oradea

Vineri, 20 decembrie, începînd cu ora 17, la Librăria Humanitas Oradea va avea loc lansarea celei mai recente cărți a scriitorului Mircea Pricăjan. Perseidele, apărut de curînd la Editura Charmides, este un volum de proză scurtă, primul al „familistului” orădean, după cele trei romane publicate deja, între care inclusiv unul destinat cititorilor juniori, Pumn-de-Fier (Polirom, 2018).

Despre autor și noua sa carte vor vorbi Miron Beteg, Dan-Liviu Boeriu și Marius Miheț.

La final, autorul va acorda autografe.

Despre Perseidele, criticul literar Marius Miheț afirmă: „Despre felul cum se aprind amintirile scrie în Perseidele Mircea Pricăjan. Reminiscențele lui au cîte ceva din realismul brut, ascuțit prin descripții totdeauna plastice, nu o dată poetice, cu plonjări în fantastic și tușe grotești. Un evantai de semnificații se întîlnesc într-un discurs gîndit să potrivească degrabă povestea. Accentul va cădea, fără excepție, pe felul în care se judecă sensibilitățile rătăcite, în scenarii diverse. Cititorul n-are cum să nu rezoneze la neputința ori agitația bruscă a protagoniștilor, captiv în păienjenișul memoriei unui narator ce are grijă să lase dîre.”

Iar scriitoarea Doina Ruști adaugă: „Imaginație, plăcerea scrisului și construcție clasică – iată trei dintre calitățile prozei lui Mircea Pricăjan. Volumul de povestiri Perseidele aduce ceva din povestirea fantastică, alături de o preocupare evidentă pentru atmosferă. Scriitura densă rezistă prin fantezia și experiența de traducător, la care se adaugă o viziune de viață specifică generației sale, tratată în formule care amestecă realismul curat și fantasticul de tip borgesian.”

Mircea Pricăjan s-a născut la Oradea și este absolvent de Litere. A publicat articole, recenzii, interviuri și proză în majoritatea revistelor literare din țară. A tradus din limba engleză peste 60 de volume. Pentru romanele sale a fost nominalizat la mai multe premii literare, inclusiv, anul acesta, la Premiile Uniunii Scriitorilor din România. Din anul 2003 este redactor la revista „Familia”.

Pagina evenimentului pe facebook.

Lansare „Perseidele” la Gaudeamus

Volumul de proză scurtă „Perseidele”, apărut de curînd la editura Charmides, va fi lansat în cadrul tîrgului de carte Gaudeamus, de la Romexpo, București, sîmbătă, 23 noiembrie, de la ora 18.30.

Invitatul autorului este poetul Radu VANCU.

Lansarea va avea loc la standul editurii Tracus Arte.

Link eveniment pe facebook.

Despre „Pumn-de-Fier” pe citestema.ro

„Se întâmplă uneori să scrii la cerere. Să scrii, cum ar veni, pe comandă. În cazul Pumnului-de-Fier, comanda a venit din partea celui căruia trebuie să am mare grijă ce dorințe îi îndeplinesc. Pentru că la nici șapte ani, un copil poate să aibă cele mai bizare cereri. Majoritatea, complet nesănătoase. Unele cu totul nerealizabile. Când însă copilul îi cere părintelui să îi scrie o carte, iar copilul știe bine că părintele lui a mai făcut din-acestea, n-ai de ales decât să accepți provocarea. În definitiv, dacă părintele ar fi sudor și copilul i-ar cere un leagăn, ar primi cu siguranță cel mai bine sudat leagăn din câte poate face acel părinte. Comanda aceasta este nu numai realizabilă – este de-a dreptul o datorie părintească. Așa că și eu mi-am recunoscut datoria (între noi fie vorba, știam că momentul va veni și cred că l-am și pregătit de-a lungul timpului) și am lăsat orice aveam în lucru pentru a începe să scriu povestea băiatului cu pumn de fier.

Înainte de toate a fost titlul.

[…]”

Citiți mai departe…