Stelian Țurlea despre „Calitatea luminii”

Cartea de luni: Romanul unui cuplu

 

„Un prozator extrem de talentat, pentru care literatura e mai mult decât o potrivire lăuntrică.” (Marius Miheț), l-am numit pe Mircea Pricăjan, a publicat în urmă cu ceva timp un roman care a început să fie comentat în revistele culturale. Mircea Pricăjan s-a născut în 1980, absolvit Facultatea de Litere din Oradea cu o teză despre Stephen King, a tradus enorm, mai mult de 50 de titluri, iar acum se află la al doilea său roman.

Un roman bine scris, optimist, care descrie un weekend prelungit din viața unui cuplu cu un copil de 8 luni, petrecut la o cabană din munte, prin urmare în singurătate, departe de tumultul orașului care aproape îi înnebunise. Un cuplu în care s-au acumulat tensiunile, frustrările, nervii, lipsa de sex. Odată cu grijile și responsabilitățile, s-a dus liniștea cuplului și perioada fericită. „Mai puține plimbări pe înserate pe străzile vechi ale orașului, mai puține ieșiri la iarbă verde, în pustietate, cât e ziua de lungă, mai puțin timp pentru îmbrățișări și tandrețuri, pentru mofturi, mai puțină odihnă și poate mai multă răbdare.” Te aștepți ca bărbatul s-o ia razna. Sau poate chiar femeia, deși ea este cea care și-a dorit mai mult copilul: „Când în sfârşit îşi găsise curajul şi cuvintele potrivite, îi spusese că ea nu mai poate să trăiască fără un copil. Eu nu mai pot trăi fără un copil, Antim! spusese şi izbucnise în lacrimi, simţise că, odată cu aceste cuvinte, îi sare un dop din gât, un zăgaz se rupsese şi atunci nu mai putuse face nimic să ţină doar în ea toate gândurile care o măcinaseră în ziua aceea fati­dică de vineri. Antim nu putuse strecura o vorbuliţă, ci doar ascultase cuminte, nici şocat, dar nici entuziasmat la culme. Presupun că ai per­fectă dreptate, Carmi, cât s-o mai lungim, corect? Linişte apăsătoare, indecizie, apoi Carmina îi sărise de gât, îl îmbrăţişase cu toată fiinţa ei genitoare, doritoare, arzătoare, îi udase cămaşa cu lacrimile ei fierbinţi, îl sărutase cu înflăcărare, era un vulcan în plină erupţie. Antim n-o mai văzuse aşa dezlănţuită niciodată la lumina zilei şi-l bucura cu adevărat gândul că nu îl putea aştepta altceva decât cea mai pasională noapte a lor de până atunci. Perspectiva îl făcuse imediat să intre în erecţie, iar Carmina îi luase excitarea ca pe o reacţie instinctuală a corpului său de bărbat însufleţit de ideea că ar putea deveni tată. Şi uite-aşa, pe nepregătite, noaptea de pasiune neasemuită se întâmplase în plină zi, cu draperiile deschise, şi fusese într-adevăr o experienţă extraordinară, nu în ultimul rând fiindcă o făcuseră intenţionat, după ani şi ani, fără prezervativ.”

În a doua parte a romanului, cei doi se regăsesc, își amintesc lucrurile bune, lumina e percepută diferit în funcție de emoțiile lor. „Era însă un fel de înţelepciune pe care nu simţise înainte că ar avea-o. înainte era doar un fel de îngâm­fare, o superioritate aproape făţişă, dar evident găunoasă. Îşi consuma zilele cu trufia celui care e deasupra timpului, prin ceea ce ştie că ştie şi prin lipsa de griji. Vechea frică era departe, doar o amintire vagă, acum era stăpânul deplin al propriilor lui gânduri şi, deopotrivă, al lumii pe care o putea influenţa. O avea pe Carmina ală­turi şi împreună puteau înfrunta orice. Erau o echipă imbatabilă, veneau din neant şi se îndrep­tau spre neant. Priveau în jur de pe o culme mănoasă. Nimic nu îi îmboldea să se mişte de acolo. Dar acum, că se mişcaseră, acum, că pierduseră echilibrul, abia acum, după luni de oboseală şi tensiune şi mai ales frică groaznică pentru o viaţă nouă, plăpândă, acum Antim vedea limpede că maturizarea însemna nu inde­pendenţa financiară şi locativă, nu pasiunea şi stabilitatea în cuplu: maturitatea însemna să ai un plan de viaţă.”

Calitatea luminii” este un roman viu, o lecție de viață. Poate nu cel mai bun roman pe care autorul îl poate scrie – cum s-a și comentat, de altfel – dar în orice caz o carte meritoasă. Literatura merituoasă este cea  din care pot naște capodoperele.

Mircea Pricăjan – Calitatea luminii. Editura Polirom. Colecția Ego proză. 202 pag.

Sursa: Amos News


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s