Familia, nr. 3 (568)

Cu oarecare întârziere, semnalez apariția celui mai recent număr al revistei Familia. Luat cu traduceri și reviste de suspans, am neglijat în ultima vreme să anunț noile ediții ale venerabilei și, totodată, suplei Familii.

Avem așadar pe masă al treilea număr din acest an, care an este al 149-lea de la momentul în care nenea Iosifu Vulcanu s-a gândit să înființeze o revistă românească la Pesta! În scurt timp o să puteți descărca numărul de pe site-ul nostru, din arhivă. Până atunci să vă spun cam ce avem în sumar:

În loc de editorial, Ioan Moldovan, responsabilul de număr, a decis să avem Apelul pentru Casa Monteoru inițiat și semnat de-o seamă de scriitori dintre cei mai reputați. Urmează rubricile fixe (Asteriscul lui Gh. Grigurcu, Tangențele lui Alex Cistelecan, A.P.M.D.R.-ul lui Al. Cistelecan, Fusion jazz & blues de Daniel Vighi, Magistr(u)ale de Luca Pițu, Solilocviul lui Odiseu de Traian Ștef). După îndelungi insistențe (!), iată că și Ion Simuț și-a reluat rubrica de Investigații de istorie literară. În articolul din acest număr discută despre Cezar Petrescu prin prisma studiului relativ recent publicat (2011) de Ștefan Dărăbuș la Casa Cărții de Știință. Ioan Moldovan prezintă cu elasticitatea-i lexicală cunoscută două cărți de Anca Mizumschi. Mircea Morariu, pe lângă un braț de cronici de teatru și de cărți despre teatru (la capătul din spate al revistei), își continuă Explorările aplecându-se asupra cărții lui Gabriel Andreescu despre Cărturari, opozanți și documente. La cronica literară îi avem pe Viorel Mureșan (despre Kocsis Francisko) și Dana Sala (despre ambele romane ale Corinei Sabău). Ștefan Baghiu ni-l aduce în atenție pe tânărul poet Vlad Drăgoi, care poet e prezent ceva mai încolo și cu un grupaj liric interesant. Miki Vieru face două Croniquette la noile cărți semnate Vlad Moldovan și Șerban Axinte. Ioan F. Pop își continuă meditațiile filosofice în Marginalia. Avem și o pseudo-anchetă, Primăvara poeților. Ioan Moldovan a invitat mai mulți autori să ne împărtășească ce versuri le vin în gând atunci când văd că-n jur a venit din nou primăvara. Rezultatul e foarte interesant, mai interesant decât am sperat noi. Răspund, printre alții: Ana Blandiana, Denis Comănescu, Alex. Ștefănescu, Bogdan Suceavă, Radu Țuculescu, Irina Petral, Romulus Bucur… În continuare, poeme de Thibault Blaise, un nou articol critic de același Ioan F. Pop, cronica plastică semnată de Aurel Chiriac, comentariile lui Mircea Moraiu din sfera teatrului despre care aminteam înainte. Revista revistelor, Confirmare de primire și, last but not least, Parodia fără frontere de Lucian Perța.

136 de pagini mustind de lucruri gustoase la citit.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s