Posturi [3]

Aflu, nu mai reţin exact de unde, că Alexandru Ecovoiu plănuieşte un come back. Romanul se va chema După Sodoma. În proza lui Ecovoiu am intrat prin Sigma, un roman excelent, care mi-a deschis apetitul şi care m-a făcut apoi să trec într-o succesiune rapidă prin toate celelalte cărţi ale autorului (multe, dacă nu chiar toate, reluate în ultimii ani la Polirom). Cine nu l-a citit a pierdut mult din literatura română actuală. – Plus că autorul, ca fire, e pe sufletul meu: nu iese în faţă cu stridenţe, stă la locul său şi scrie, e-un izolat cu folos.

— • —

„Dacă vrei să fii liniştit şi să umbli cu lumea ta după tine, mergi cu căştile în urechi.” – Luiza VasiliuDilema veche, nr. 422, în cadrul dosarului „Coloana sonoră a vieţii noastre”.

— • —

Recunosc o lejeră obsesie pentru obiectele de scris. Nu atât de mare ca a unui bun prieten (se ştie el şi-l recunosc toţi ce care-l ştiu!), a mea nu e încă manie… Datorită unui astfel de obiect – o maşină de scris, mai exact – m-am apucat de pus poveşti pe hârtie şi tot datorită ei am învăţat să tastez cu oarecare noimă şi viteză. Acum, că bună parte din scris îl execut la calculator, îmi rezerv plăcerea notaţiilor mărunte mâzgălelilor, tot mai ilizibile, făcute cu pixul direct pe hârtie. Şi prefer tuşul sau cerneala. E în curgerea ei ceva mai normal, mai organic decât întinderea vâscoasă a pastei de pix.

Şi mai recunosc o altă lejeră obsesie, aceasta pentru subliniat în cărţi şi luat notiţe pe marginea paginii, pe pagina de gardă sau cea de titlu ori paginile de final. Sau oriunde găsesc spaţiu alb într-o carte.

— • —

Acele zile clare când, deschizând ochii, zăreşti lumina zilei după perdea şi gândul îţi zboară numaidecât la drumul liber derulându-se înaintea ta, o destinaţie imprecisă, muzică bună-n difuzoarele maşinii, toţi cei dragi ocupând locurile dimprejur şi peste tot (habitaclu, şosea, copaci, orizontul tremurând în căldura zilei…) domnind aura lipsei oricăror griji şi tihna unei ordini perfecte deopotrivă lăuntrice şi exterioare. Clar lucru: dorul de ducă ţine pasul cu creşterea temperaturii aerului.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s