Yes-te!

Vorbesc de romanul lui Denis Johnson, Arborele de fum. De astăzi poate fi cumpărat de pe site-ul Editurii Polirom, de aici.

Poată va sună cunoscut. Ei bine, asta pentru că aţi fost pe-aici anul trecut, prin februarie, şi aţi citit/văzut însemnarea asta. E cartea despre Vietnam pe care am tradus-o cu o droaie de hărţi în faţă. Şi cu toate site-urile istorice deschise în ferestre paralele.

Mai jos, prezentarea cărţii, aşa cum o veţi găsi şi pe site-ul editurii:

Roman distins cu National Book Award (2007) si nominalizat, in 2008, la Premiul Pulitzer pentru Literatura •„Un roman de o forta si o eleganta uimitoare!” (Philip Roth)

William „Skip” Sands, un spion incepator, unchiul sau, un agent CIA veteran cunoscut drept „Colonelul”, imprevizibilul Trung Than, „Calugarul”, un dublu agent vietnamez, alaturi de numerosii tineri care ajung din desertul Arizonei in mijlocul unui razboi in care granita dintre dezinformare si amagire a disparut… Iata citeva dintre memorabilele personaje pe care Denis Johnson le aduce la viata intr-o poveste cutremuratoare despre esecul americanilor in Razboiul din Vietnam. Urmarind in ordine cronologica evenimentele dintre anii 1963 si 1970 – asasinarea presedintelui Kennedy, Ofensiva Tet, moartea lui Martin Luther King, caderea Saigonului –, Arborele de fum prezinta intr-o maniera surprinzator de umana chinurile sufletesti si fizice prin care au avut de trecut cei invinsi si, totodata, cei aparent invingatori. Un roman pe care multi critici nu s-au ferit a-l numi o „capodopera” si care a provocat reactii entuziaste in rindul marilor nume ale scenei literare americane.

„Dumnezeul in care vreau eu sa cred are vocea si umorul cu care pare sa-l fi daruit pe Denis Johnson.” (Jonathan Franzen)

„Un scriitor special – odata ce iti acapareaza gindurile, si asta in vreo doua fraze, e greu sa te mai opresti din citit.” (The New York Times Book Review)

Arborele de fum este o carte cutremuratoare si foarte stranie: lunga si rapida, ca o cursa intr-un carusel enorm, care incepe trist si devine din ce in ce mai trista, o coteste imprevizibil, te arunca afara si te trage inapoi, iar la final se napusteste in jos atit de brusc incit iti ramine inima in git. Un roman ca o revelatie asupra acestui secol, inca nou…” (New York Times)

„Denis Johnson are tonul lui Mark Twain in ironia sa muscatoare, pe cel al lui Whitman in excesele sale erotice si, dincolo de asta, fraze grele, pe care le arunca inspre o lume ranita, inselatoare.” (Newsday)

Câteva fragmente aici sau aici sau aici.


2 comments


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s