The Woman, un film scandalos?

Acum câteva zile a avut loc o vizionare în cadru restrâns  a filmului The Woman, rezultatul efortului conjugat al regizorului Lucky McKee şi-al scriitorului Jack Ketchum (pe care am avut plăcerea să-l intervievez pentru revista Suspans, AICI). Cum poate ştiţi, Ketchum e cunoscut pentru brutalitatea pe care o exprimă în cărţile sale, brutalitate preluată apoi şi-n ecranizările cărţilor lui. The Girl Next Door se spune că ar fi imposibil de urmărit, dar nici cu Offspring nu mi-ar fi ruşine. Red şi The Lost, alte două ecranizări, sunt mai cuminţele, deşi nu le lipseşte nici lor acel dram de „scandal” care l-a făcut celebru pe Ketchum.

Dar să revenim la The Woman. Aici nu mai e vorba de-o ecranizare. E vorba totuşi de-un scenariu pe care McKee l-a scris ajutat de Ketchum, iar influenţa acestuia se pare că a fost uriaşă. Din câte înţeleg, la film se lucrează deja de doi ani şi abia de curând au fost puse lucrurile cap la cap. Iar produsul final a fost înscris la festivalul Sundance. Şi prezentat, cum  începeam însemnarea aceasta, în faţa unui public restrâns.

Ei bine, din publicul acela a făcut parte şi un individ mai slab de îngeri, care s-a arătat foarte revoltat de lucrurile văzute pe ecran. Atât de revoltat, încât a început să vocifereze, să propovăduiască acolo, pe întuneric, cauza nobilă a civilizaţiei cuminţi, trebuind ca până la urmă să fie scos din sală aproape pe sus. Discuţia care a urmat pe coridor a fost filmată şi filmarea a făcut repede înconjurul globului. Am aflat şi eu de ea de pe site-ul lui Chuck Palanhiuk [apropo de el, vedeţi musai cartea recomandată săptămâna aceasta!], unde avem parte şi de-un interviu cu cei doi părinţi ai filmului, dar şi cu producătorul lui, Andrew van den Houten. Reacţiile celor trei la cele întâmplate le puteţi citi AICI.

Nedumerirea mea, chiar şi acum, e dacă totul poate fi considerat o manevră de marketing/PR sau e pur şi simplu o întâmplare întâmplătoare. Fiindcă e clar: de-acum înainte, The Woman va rămâne în mentalul tuturor drept filmul care degradează femeile, un film atât de brutal, încât la prima lui vizionare o femeie a leşinat şi cel care o însoţea s-a declarat revoltat şi a fost scos afară din sală. Adică exact publicitatea de care are nevoie un astfel de film, nu?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s