Google Docs, I ♥ u!

Tot intrând eu în contul de GMail din browser, nu din Outlook, sigur c-am zărit în partea de sus-stânga a ecranului linkul Docs. Dar cin’ să acorde importanţă tuturor linkurilor de pe-o pagină? Aşa că am mers mai departe…

Tot citind eu blogul lui John Scalzi şi bucurându-mă în special de minunatele imagini cu apusuri pe care le postează necontenit, am trecut în survol peste însemnările sale despre aşa-numitele cloud computers. Până când…

Acelaşi Scalzi anunţa bucuros că i-a venit prin poştă un astfel de computer – un laptop, mai exact, Cr-48 – livrat de firma producătoare fiindcă el se înscrisese pe listă spre a le oferi feedback. În formularul completat le promitea că, pe lângă informaţiile standard solicitate de firmă în urma întrebuinţării agregatului, va scrie un roman întreg exclusiv pe jucăria lor. Până acum s-a ţinut de cuvânt.

Ei, partea care mi-a atras mie atenţia – până la urmă! – e cea legată de Google Docs. Ştiţi, aplicaţia aceea la care ajungi dacă apeşi pe linkul din partea stângă-sus a oricărei pagini Google (inclusiv GMail). E, în fapt, un soi de Word mai rudimentar, însă absolut ideal pentru compus proză. Din motivul evidenţiat de Scalzi însuşi: scapi de toate bizbrizurile/împopoţonările inutile ale unui procesor de text avansat. Poţi astfel să te concentrezi la obiectul principal al muncii: textul. Fără formatări inutile şi alte chestii care te fură atât de uşor.

Aşa că ce mi-am zis eu ieri, la orele dimineţii? Ia să vedem cum e cu povestea asta.

Şi povestea e de-a dreptul senzaţională! Nu m-am ridicat de la masa din bucătărie, unde mă instalasem cu laptopul cuplat la Google Docs, până n-a fost gata prozuca mea. Prima mea prozucă după o pauză de ani buni!

Dar credeţi că mi-a ajuns? Nuuu. Am plecat într-o plimbare de-o oră cu scumpa-mi doamnă şi, la întoarcere, m-am instalat înapoi în faţa Google Docs. Am transferat documentul nuvelei începute acum vreo săptămână şi i-am mai adăugat o parte. Apoi am tras lângă mine o agendă abia cumpărată de la chinezi (pute îngrozitor a plastic, da’ e fantastică), am luat ş-unul dintre pixurile cu tuş achiziţionate tot de-acolo şi-am făcut rezumatul, pe părţi (10 au ieşit la număr), al restului acelei poveşti. Başca al unei alte povestioare – cu un şofer care-şi trăieşte viaţa prin intermediul istorisirilor celor pe care-i ia cu maşina – începută şi ea cam de multicel şi lăsată neterminată.

În concluzie, a fost o duminică foarte rodnică, şi asta nu-n ultimul rând datorită procesorului de cuvinte oferit de Google.

Thanks, Mr. Scalzi. Much indebted!

P.S. Şi ca un omagiu domnului sus-amintit, iată câteva instantanee cu apusul de ieri:

Această prezentare necesită JavaScript.

________

Alte destinaţii interesante de zilele astea:

  1. Mihail Vakulovski anunţă pe blogul personal că a terminat ultima redactare a primului roman dintr-o trilogie la care lucrează de multă vreme. – Aflaţi de AICI mai multe.
  2. În The New Yorker-ul recent are şi Woody Allen un articol comic. – Merită citit AICI.
  3. Ionuţ Bănuţă a urmărit Globurile de Aur la Pro7 şi ne spune rezultatele. – AICI.
  4. S-a lansat un nou trailer pentru seria HBO inspirată de seria lui GRR Martin, ce va-ncepe a fi difuzată nu peste mult timp. – Îl puteţi vedea AICI, chiar la dom’ Martin pe (nu prea) blog.
  5. Millennium Books, anunţă HNU, are o nouă promoţie. Cook + Spinrad + (free) Galileo 1. Un trio irezistibil. – Pentru instrucţiuni, AICI.
  6. Matthew Fryer scrie, pe-al său blog, despre Pretty Little Dead Things, romanul lui Gary McMahon pe care abia aştept să-l citesc şi eu. – Pe direcţia AICI, înainte!

3 comments

  1. Si eu lucrez in Gdocs, e destul de OK; te sfatuiesc insa sa iti faci din cand in cand copii pe hard disk-ul propriu la documentele importante pe care le scrii in Gdocs. Google nu ofera nici o garantie in privinta pierderii/coruperii datelor pastrate in Gdocs si s-a mai intamplat sa gasesc anapoda unele fisiere, mai ales cele lungi. So better safe than sorry.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s