The horror! The horror!

Treaba asta cu literatura horror nu-i o chestie patologică, orice s-ar zice. Nu scoate la iveală latura morbidă a omului, ci o reprimă: o satisface şi, astfel, o ţine sub control. (Nu că orice cititor de horror ar fi automat o persoană cu creierul ros de viermi, să ne-nţelegem.)

De multe ori am fost întrebat ce-mi place mie la o poveste în care grozăviile sunt pe primul plan. Răspunsul meu, invariabil, a fost că nu, grozăviile – oricând de sucit ar părea – nu sunt pe primul plan, dacă ai cât de cât minte şi ştii să judeci cu ea. Cărţile horror reuşite folosesc elementul ăsta ca vehicul, aşa cum fotografia foloseşte lumina pentru a scoate la iveală imaginea realităţii unui moment dat. Doar că-n cărţile horror lumina nu e de ajuns. Autorii şi cititorii lor ştiu bine că pentru a realiza un portret veridic e nevoie şi de umbre. Şi cu cât umbrele contrastează mai bine cu porţiunile luminate, cu atât scena revelată are-un efect mai puternic. Easy as pie.

Fiindcă-n definitiv despre contraste vorbim. Despre un fel de-a gândi arta, un fel cât mai percutant. Şocul, imaginea care frapează reuşesc ca nimic altceva să smulgă omul din cursivitatea cotidianului şi să-l facă să se întrebe. Oameni obişnuiţi în împrejurări neobişnuite, aici e tot schepsisul. Aici intervine empatia, iar când ruptura cu firescul se produce, poţi fi sigur că l-ai agăţat definitiv pe cititor.

Şi cititorul se va întoarce. Poate cu un sentiment de vinovăţie, de aşa-ceva-nu-se-face, dar se va întoarce. Întrucât dintotdeauna ne-a interesat să aflăm cum rezolvă alţii situaţii în care ne-am putea afla şi noi oricând.

Aşadar, după capul meu, horrorul este hârtia de turnesol care ne ajută să aflăm din ce plămadă suntem făcuţi.

… V-am spus toate astea, debitate la cald, ca o introducere, un teaser, dacă doriţi. Fiindcă cea mai tare liberărie online ;), Elefant.ro, are o promoţie care cuprinde fix genul acesta de cărţi. Plus altele care aparţin thriller-ului şi mystery-ului! Cu reducere substanţială şi livrare gratuită. Şi vă spun: am zărit în listă muuuulte titluri care oferă exact lucrurile despre care vorbeam mai sus.

Elefant.ro

Iar de vreţi să propovăduiţi această promoţie, ajunge să mergeţi AICI, să vedeţi ce târg vă propun băieţii de la Elefant şi să acţionaţi în consecinţă. Răsplata va fi pe măsură!

________

Alte destinaţii interesante de zilele astea:

  1. În recentul număr al Ziarului de duminică, Daniel Cristea-Enache face o cronică romanului Noapte bună, copii! de Radu Pavel Gheo. Cum aţi putut vedea în Cultura, romanul e-n topul preferinţelor multor critici. – AICI găsiţi recenzia.
  2. Acelaşi DCE am aflat acum că are un site/blog personal, după ce l-a abandonat pe acela pus la dispoziţie de Suplimentul de cultură. – Citiţi-l AICI.
  3. De pe BoomLit aflăm câştigătorul acestei ediţii a Premiilor Mihai Eminescu. El se numeşte Mihai Duţescu şi a debutat cu volumul şi toată bucuria acelor ani trişti, la Ed. Cartea românească. – Ştirea integrală, AICI.
  4. Pe CititorSF, Adrian Crăciun, alias Aspoiu, ne dezvăluie o parte din numele celor care vor fi cuprinşi în prima antologie de steampunk românesc. – Aflaţi cine sunt ei de AICI.
  5. Horia Gârbea, pe blogul personal, îl recenzează pe Adrian Buzdugan cu volumul lui de debut, Capela excomunicaţilor. – AICI.
  6. Tot în noul număr al Ziarului de duminică, Elisabeta Lăsconi vorbeşte despre o carte la a cărei traducere ştiu cât a avut de muncit my sis, Jurnalul secret al Carlei Bruni. – AICI găsiţi recenzia.
  7. Iar Jurnalul naţional ne oferă un interviu în exclusivitate cu scriitoarea suedeză Camilla Läckberg, cea care mai are puţin şi-l va detrona pe Stieg Larsson în topul vânzărilor din lumea întreagă. – AICI e destinaţia.

6 comments

  1. Thriller şi mystery se aprobă, achiesez… dar numai dacă prin se înţelege ce se înţelegea pe vremea lui Hitchcock prin asta, iar prin mystery definesc genul de carte scrisă de un anumit număr de englezoaice (nu toate încă în viaţă). Mi-s tare ăuld feşănd.

    Horror-ul însă, rog să fiu scuzat, este necomestibil pentru mine. Vampiri, căcaturi supranaturale, vârcolaci, demoni, stafii, chestii? Am impresia că fanii genului nu au depăşit vârsta mentală de 12 ani!

    Ca să nu mai spun în ce hal a degenerat SF-ul în ziua de azi…

    Îmi lipseşte ceva ca să înţeleg horror-ul (şi, că veni vorba, SF-ul de azi)? Ar trebui să am trei coaie, nici unul, sau cum?

  2. Ei na! Nici eu nu suport horror-urile gratuite, decât dacă am chef în clipa aia de jeleuri (şi uneori am). În rest, vorbim de literatură, până la urmă. Şi-atunci chiar nu mai stai să vezi dacă-n povestea aia personajele-s băutori de sânge sau un ţărănoi sărit de pe fix.

  3. Draga Mircea,

    La multi ani! Si pentru anul nou, si pentru ziua culturii nationale 🙂
    As vrea sa fac o precizare legata de urmatoarele: „Acelaşi DCE am aflat acum că are un site/blog personal, după ce l-a abandonat pe acela pus la dispoziţie de Suplimentul de cultură”.
    Nu am abandonat blogul pus la dispozitie de SdC (mai ales ca datorita lui George Onofrei l-am si deschis). Pur si simplu, de o buna bucata de vreme, nici un blog de pe SdC nu merge. Dar, nici chiar in aceste conditii, eu nu am deschis un blog in alta parte. Din ceea ce se cheama (eu asa ii spun) loialitate. Deci n-am „abandonat”; dimpotriva.
    Site-ul meu e cu totul altceva, dupa cum puteti vedea. Si va fi ceva misto; deocamdata, e inca in lucru, fiindca un perfectionist maniac ca Victor Jalba e ceva mai lent decit unul care face lucrurile repede si prost.

    Toate bune,
    Daniel

  4. La mulţi ani şi ţie, dragă Daniel!

    Mulţumesc pentru precizare, e binevenită. A fost deducţia mea, aceea că ai abandonat blogul SdC, cum am văzut că aproape toţi cei care aveau blog acolo şi-au deschis între timp site-uri/bloguri pe domenii separate, dedicate.

    Mult spor lui Victor Jalba cu site-ul tău. Începutul e tare frumos. Şi mult spor şi ţie în toate, că multe sunt aceste „toate”. 🙂

    Gândurile mele cele mai bune,
    mircea

  5. Pingback: Intermeci (22)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s