Lansare „Perseidele” la Oradea

Vineri, 20 decembrie, începînd cu ora 17, la Librăria Humanitas Oradea va avea loc lansarea celei mai recente cărți a scriitorului Mircea Pricăjan. Perseidele, apărut de curînd la Editura Charmides, este un volum de proză scurtă, primul al „familistului” orădean, după cele trei romane publicate deja, între care inclusiv unul destinat cititorilor juniori, Pumn-de-Fier (Polirom, 2018).

Despre autor și noua sa carte vor vorbi Miron Beteg, Dan-Liviu Boeriu și Marius Miheț.

La final, autorul va acorda autografe.

Despre Perseidele, criticul literar Marius Miheț afirmă: „Despre felul cum se aprind amintirile scrie în Perseidele Mircea Pricăjan. Reminiscențele lui au cîte ceva din realismul brut, ascuțit prin descripții totdeauna plastice, nu o dată poetice, cu plonjări în fantastic și tușe grotești. Un evantai de semnificații se întîlnesc într-un discurs gîndit să potrivească degrabă povestea. Accentul va cădea, fără excepție, pe felul în care se judecă sensibilitățile rătăcite, în scenarii diverse. Cititorul n-are cum să nu rezoneze la neputința ori agitația bruscă a protagoniștilor, captiv în păienjenișul memoriei unui narator ce are grijă să lase dîre.”

Iar scriitoarea Doina Ruști adaugă: „Imaginație, plăcerea scrisului și construcție clasică – iată trei dintre calitățile prozei lui Mircea Pricăjan. Volumul de povestiri Perseidele aduce ceva din povestirea fantastică, alături de o preocupare evidentă pentru atmosferă. Scriitura densă rezistă prin fantezia și experiența de traducător, la care se adaugă o viziune de viață specifică generației sale, tratată în formule care amestecă realismul curat și fantasticul de tip borgesian.”

Mircea Pricăjan s-a născut la Oradea și este absolvent de Litere. A publicat articole, recenzii, interviuri și proză în majoritatea revistelor literare din țară. A tradus din limba engleză peste 60 de volume. Pentru romanele sale a fost nominalizat la mai multe premii literare, inclusiv, anul acesta, la Premiile Uniunii Scriitorilor din România. Din anul 2003 este redactor la revista „Familia”.

Pagina evenimentului pe facebook.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s