Din basmele românilor

În ţara care nu e-n stare să facă o şosea ca lumea, darămite o autostradă; în ţara în care trenurile rapide şi ultrarapide se târăsc cu viteza melcului turbat, ba mai şi bagă căldură la radiatoare în plină vară; în ţara care se făleşte cu frumuseţi naturale demne de invidiat, dar la hotelurile şi pensiunile căreia rişti să te procopseşti cu salmonela, trichineloză şi alte boli ale civilizaţiei multilateraldezvoltate; în ţara în care toată lumea se uită zi şi noapte în gura unor troglodiţi cu statut de politicieni ieuropeni; în ţara… în ţara noastră scumpă şi dragă, leagănul romanităţii, pavăza Europei, mama noastră iubitoare etc. cică exista odată o emisiune cum alta-n ţară nu vedeai şi care, mare minunăţie, era difuzată chiar de postul de televiziune nepereche. Era o emisiune despre cărţi, despre citit, da’ nu aşa cum v-aţi fi aşteptat, nu băţoasă şi încrâncenată, nu gravă şi plină de propria-i importanţă. Nu. Era una degajată, plăcută la urmărit, cu oameni şi avizaţi, şi amatori. Îi zicea Lumea citeşte. Şi-n scurta ei viaţă chiar a reuşit să lase impresia că… lumea citeşte! Dar, ca orice lucru bun, a fost chemată la cele veşnicei mult prea curând. Norii negri s-au adunat pe cer, un balaur uriaş şi crâncen (pe care lumea, cititoare au ba, din lipsă de alt nume, i-a spus Sassu) s-a pogorând din tării, a început să scuipe foc pe nări şi ea, emisiunea din povestea noastră, a căzut răpusă la pământ.

Dar oamenii de bine nu vor s-o creadă moartă. Nu acceptă soarta şi speră s-o poată readuce la viaţă din propria-i cenuşă. Tocmai de aceea, înarmaţi cu ce au ei mai de preţ, cărţile, s-au hotărât să se adune în faţa castelului fiorosului balaur (intrarea din Pangratti, spune anunţul) în ziua de marţi, pe la ora 7 către seară, pentru a protesta paşnic. Va fi oare de-ajuns spiritul acestora, voinţa lor, pentru a o readuce la viaţă pe domniţa Lumea Citeşte? I se va înmuia inima balaurului Sassu? Toate acestea rămân a fi trăite şi-abia apoi scrise. Pentru ca, într-un final, lumea să le citească şi să ia aminte. Încălecai p-o şa etc.


4 comments

  1. pacat ca n-o sa fii si tu in bucuresti! dar poate vin unii dintre cititorii tai, cei care chiar mai citesc din cind in cind. ca, altfel, astia din teve au impresia ca ne innebunim toti dupa tocsouri de doi lei si nu ne intereseaza o emisiune misto despre carti.

  2. îmi pare şi mie rău că n-o să fiu pe-acolo, da’ sper să se adune destulă mulţime (inclusiv dintre cei care trec pe-aici şi citesc basmu ăsta urât) aşa încât hâtrul de balarul să revină la gânduri mai bune. dacă nu şi nu, sper numa ca ioan t. morar să-şi mute emisiunea altundeva, c-ar fi mare păcat să dispară pururi şi-n vecii vecilor 😦

  3. Pingback: Lectura de protest miine la 7 la TVR | Terorism de cititoare

  4. Pingback: Cultura, nu umplutura! « Asociatia Consumatorilor de Media


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s